Compost is de motor van een moestuin. Zorgt voor voeding, betere structuur van grond. Ook de grond houdt beter vocht vast omdat compost erop ligt. De grond krijgt niet direct zonlicht.
Wormen zullen door de compost heen gaan en deze meenemen naar de diepte. Daarom is het niet nodig om de compost door de grond heen te spitten.
Compost heeft een beschermende werking voor de grond. Zeker als het regelmatig vernieuwd wordt. Ik doe alle groene (plantenresten en fruitschillen) en bruine (bladeren en grassen) organische rest producten in de compostbak. Wel zo makkelijk en uiteindelijk verteerd alles. Wel doe ik geen takjes uit de tuin de compostbak deze gaan door de hakselaar.
Onze groene bak houden we leeg en onze compostbak goed gevuld. Takken gaan door de hakselaar en de houtsnippers gaan tussen de fruit-planten en -bomen. Veel tuinen verschralen door de jaren heen omdat er waardevolle stoffen en mineralen regelmatig verdwijnen. Door een moestuin te houden gaan er regelmatig planten op het bord. Dit zorgt voor een verschraling van de tuin, compost zorgt voor een waardevolle aanwinst.
Een bak voor de resten van nu. Een andere gevulde bak die aan het composteren is. Zo is er geregeld nieuwe compost voor de tuin en ook de gelegheid om compost toe te voegen in de andere bak. In deze variant van compostbak kan je de zijkant erafhalen en de compost met een riek eruit halen. Deze compostbak is niet sterk (dun plastic) maar was ook niet duur, volgende keer beter kijken en zal ik toch meer geld ervoor neerleggen.
Wil je geen ongedierte in de tuin. Sluit de compostbak goed af. Dit doe je door een goede bak uit te kiezen. En deze op tegels te plaatsen. Anders graven ze er gemakkelijk onderdoor en maken ze er een nest onder. Zorg ook dat je rond de bak kan komen. Ongedierte houd van schuilplekken. Maak deze dan niet. Mocht er toch een dier gaan graven in de buurt merk je het meteen. De holen met water vullen en daarna dichten houd ze dan weg. Houd het de komende dagen daarna wel in de gaten!